Mezinárodním titulem Ekoškola se nově pyšní vizovická mateřská škola. Prestižní ocenění, získala jako jedna z mála ve Zlínském kraji. Ze čtyř daných témat – voda, odpady, životní prostředí a jídlo, si školka zvolila jídlo. V tomto tématu se děti seznamují s tím, co vše je zodpovědná spotřeba jídla, jaké jsou zásady zdravé výživy. Zjišťují původ potravin a učí se, proč jsou sezónní potraviny a potraviny z místních zdrojů šetrnější k životnímu prostředí. Samy pátrají, které potraviny mohou získat z blízkého okolí a které se musí dovézt z daleka. Učí se o důležitosti ovoce a zeleniny pro člověka. Pokud je to možné, učí se pěstovat bylinky, zeleninu či ovoce. Zjišťují, jak lze vypěstované dobroty využít v kuchyni.
Prvním důležitým úkolem pro vizovickou školku bylo sestavit ekotým složený z pedagogických pracovníků a zaměstnanců školky, dětí a rodičů. Ten v průběhu jednoho měsíce zjišťoval silné a slabé stránky školky ve stravování. Sledoval třeba to, zda se v jídelníčku alespoň jednou týdně objevuje bezmasé nesladké jídlo, zda školka pořádá tematické dny vztahující se k jídlu, zda dětem ve školce jídlo chutná, zda v kuchyni preferují spíš sezonní potraviny.
„Společně s tím, že máme i boxy na pěstování bylinek, byly toto všechno věci, které tým vyhodnotil velmi pozitivně. Co bylo potřeba zlepšit, bylo třeba to, aby děti uměly vysvětlit rozdíl mezi surovinou a potravinou, aby školní jídelna víc využívala suroviny z regionálních zdrojů. Z analýzy vyšlo i to, že dětem bychom měli častěji dát příležitost si jídlo dopřipravit,“ popsala koordinátorka projektu Simona Pecháčková.
Redakčně upraveno
Zdroj: Mateřská škola ve Vizovicích získala přestižní titul Ekoškola
Zdroj fotky: pixabay.com